بخاری گازی و شوفاژ پرکاربردترین سیستمهای گرمایشی در کشور ما است. البته به غیر از این دو راههای دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرد که دربرگیری کمتری دارند از جمله: بخاری نفتی و برق، رادیاتور، فن کویل، تهویه مرکزی (وزش هوای گرم از بالا)، وزش هوای گرم از کف ، سیستمهای نوین گرمایشی (قرار دادن لوله آب گرم در کف اتاق( و کرسی.
مضرات گرمکردن هوای خانه
اکثر این سیستمها باعث میشود که هوای گرم تولید شده در اثر جایجایی در قسمت بالاتر (محل زندگی یا کار) و هوای سرد در قسمت پایینتر قرار گیرد. در نتیجه برای احساس گرما باید انرژی و هزینه بیشتری مصرف شود.
در طب سنتی ، توصیه میشود برای سلامتی باید به ترتیب دمای پا بالاتر، دمای بدن متعادل و دمای سر خنک باشد. بوعلی سینا در کتاب قانون توصیه میکند «برای سلامتی، هوای خنک (نه سرد) را تنفس کنید و زمانی که این هوا گرم شد (در اثر دادن اکسیژن و گرفتن گاز کربنیک) آن را بازدم کنید».
ولی سیستمهای گرمایشی که ما استفاده میکنیم دقیقا برعکس سبک زندگی سنتی ایرانی که طی صدها سال (بلکه هزاران سال) تجربه شده است طراحی و استفاده میشود. چرا که با سیستمهای گرمایشی موجود مجبوریم گرمترین هوای محیط زندگی یا کار را تنفس کنیم و قسمت پا در سردترین حالت قرار گیرد.
در ضمن امروزه در حالي وسايل گرمايشي متعددي در خانه ها براي گرم كردن وجود دارد كه اعضاي يك خانواده گاه هفته ها دور هم جمع نمي شوند و با يكديگر صحبت و مشورت نمي كنند. به اين ترتيب اين دوری ها باعث مي شود در جامعه ما روز به روز اخلاقيات كم و فاصله بين پدرها و مادرها با فرزندانشان زيادتر شود.
راهکار طب سنتی
اجداد و نیاکان ما طی سالها تجربه کرسی را برای
گرم کردن خود در زمستان طراحی کرده بودند که دقیقا با آنچه در طب ایرانی آمده است مطابقت
دارد. شخصی که زیر کرسی مینشیند به ترتیب پاها گرمترین جای کرسی، بدن در محل متعادل
کرسی (زیر لحاف) و سر در فضای خنک اتاق قرار دارد. بنابراین همیشه هوای خنک تنفس میشود
که یک فاکتور مهم در سلامتی است.
البته امروزه میتوان از گرمکنندههای برقی بجای منقل و چاله کرسی و خاک زغال و … به عنوان منبع گرمایشی کرسی استفاده کرد. همچنین میتوان برای کف اتاقها یا محل زندگی از مصالحی مانند پارکت چوبی یا کف پوشهای غیر پلاستیکی دیگر استفاده نمود و استفاده از كرسي از بسياري از دردهاي مفاصل و حتي آرتروز پيشگيري و درمان ميكند.
كرسي ها علاوه بر گرم كردن فضاي خانه، زمينه دور هم جمع شدن اعضاي يك خانواده و گرم شدن روابط بين آنها را نیز فراهم مي كرد. به همين دليل كرسي ها پايگاه شعرخواني، قصه گويي و شاهنامه خواني بودند و باعث گرماي تفكر و انديشه اعضاي خانواده و تنوير افكار آنها مي شدند.
هشدارهای آتش نشانی برای استفاده ایمن از کرسی
باید توجه داشت که استفاده از کرسی همانند بخاری های نفتی و گازی خطراتی دارد که در ادامه به نکاتی برای استفاده ایمن از این وسیله گرمایشی اشاره می شود:
1- کرسیها را باید روی چهارپایه با ابعاد مناسب نصب کرد، به طوری که لوازم قابل اشتعال اطراف آن با فاصله ایمنی و دور از حرارت مستقیم آن قرار گیرند.
2- استفاده از لامپهای التهابی با قدرت بالا به جای کرسیبرقی به هیچ عنوان مجاز نیست.
3- حفاظ توری روی المنت کرسیهای برقی را تحت هیچ شرایطی نباید از آن جدا کرد.
4- استفاده از سیمهای نایلونی برای تامین مدار برق کرسیهای برقی غیرمجاز است که توصیه میشود به جای آن حتما از کابلهای مناسب و استاندارد استفاده شود.
5- عبور دادن سیمبرق کرسی از زیرتشک و لحاف را امری غیراصولی و خطرآفرین است. این امر احتمال بروز آتشسوزی و همچنین برقگرفتگی را تا چندین برابر افزایش میدهد.
6- به طور متناوب سیمهای برق کرسی خود را از جهت پارگی و لهیدگی روکش آن مورد بازبینی و کنترل قرار دهید و توجه داشته باشید که آن را با ثبات و محکم در محل نصب کنید تا احتمال سقوط آن وجود نداشته باشد.
7- در صورت وصلکردن کرسی به برق و قطع فیوز مربوطه، خطر وجود اتصال برق آن وجود نخواهد داشت و در صورت بروز حادثه نیز باید آن را به تعمیرکار مجرب ارجاع داد.
8- تا حد امکان از پریز مستقل برای تامین برق کرسیهای برقی استفاده شود. استفاده از سه راهیها و موارد مانند آن امری غیراصولی و ناایمن است.
9- هنگام خروج از منزل، حتما کرسیهای خود را از برق خارج کنید.